Imatge

El turisme ornitològic o “birdwatching” és una modalitat de turisme de natura en la qual l'observació d'aus és la motivació principal. Aquesta tendència de ecoturisme té cada vegada més seguidors i Calp vol apostar per aquest sector ja que conserva alguns dels millors hàbitats per a l'observació d'aus: els aiguamolls. Les salines de Calp al costat dels penya-segats marins i serres litorals que ofereixen el Penyal d' Ifac o el Morro de Toix, així com la Serra de Oltà, permeten als afeccionats a l'ornitologia contemplar una gran diversitat d'espècies, algunes de gran interès per als “birdwatchers” estrangers per tractar-se d'espècies exclusives de l'àmbit mediterrani.

Per tot açò des del departament de Turisme de l'Ajuntament de Calp s'ha editat una guia que ofereix als amants de l'albirament d'aus quatre rutes diferents amb els exemplars més freqüents en cada entorn així com els mesos en els quals es poden observar. El document a més inclou un decàleg del bon observador d'aus que destaca que el benestar de les aus ha de ser el primer.

En les salines de Calp, on s'han registrat un total de 173 espècies tant nidificants com a migratòries, destaquen el flamenc, la població del qual, aconsegueix en algunes èpoques, diversos centenars d'exemplars, la cigüeñuela, la garsa real, la gallineta comuna, el corriol camanegre, rascó europeu i fotja comú, fins i tot algunes espècies en situació delicada com el cas del xarxet marbrenc o l' ànec blanc.

Quant a l'àrea marina del Penyal de Ifac, els seus penya-segats ofereixen un lloc de nidificació a aus com el falcó pelegrí, els falciots i refugi a l'escàs corb marí. En el morro de Toix es poden trobar espècies tan particulars com el falciot real, el merla blava o el còlit negre. Tota aquesta riquesa ornitològica és la que ara es pretén donar a conèixer, apostant per un turisme de naturalesa sostenible amb el mitjà.