L'Ajuntament de Calp ha rebut una subvenció de Turisme de la Generalitat Valenciana per a l'adequació de la seua xarxa de senderes a la pràctica del ciclisme de muntanya per un import de 33.906 euros.

Aquest projecte és una iniciativa que s'emmarca dins de les accions per a fomentar el turisme esportiu i contribuir a la desestacionalització del turisme a Calp.

El projecte consistirà a senyalitzar i a adaptar la xarxa de camins tradicionals de Calp, que van ser restaurats en 2009 per a la pràctica de senderisme. Ara el que es pretén és habilitar-los per al ciclisme de muntanya, una modalitat que juntament amb el ciclisme de carretera ha experimentat a Calp un gran auge en els últims anys. De fet, el municipi és triat per nombrosos equips ciclistes professionals com a destinació per a preparar les grans cites esportives de la temporada.

Els actuacions afectaran  40 quilòmetres de senderes i camins i afectaran huit de les nou rutes que estan incloses en la xarxa de camins tradicionals: Ruta 1 que comprén el Camí del Cocó a Oltà; Ruta 2 des de la Casa del Cocó passant per Cosentari i Terrasala fins al Parc de la Cometa; Ruta 4 des del Camí del Cocó, Casanova i Cometa; Ruta 5 que comprén des del Camí de l’Ermita de Sant Joan fins a la Rosina; Ruta 6 des del Camí de l’Ermita de Sant Joan fins a la Creu; Ruta 7, des del Camí del Cocó fins al coll de Faixuc i Cepellar; Ruta 8 consistent en el Camí al Castellet del Mascarat i Ruta 9, Camí d’Oltà.

Els treballs se centraran en els trams que estiguen més deteriorats i que presenten algun perill per als usuaris d'aquest tipus de ciclisme i consistiran en el desbrossament del matoll que envaïsca el traçat dels camins, en el condicionament dels murs de pedra que dividien els bancals de cultiu i definien el camí així com en la reposició del ferm, en aquells camins que el requerisquen.

Amb aquest projecte es pretén ampliar les rutes de cicloturisme existents en el municipi, i consolidar així aquest producte turístic en la localitat. Aquestes actuacions s'uneixen a altres dutes a terme per l'Ajuntament dins de la seua aposta pel cicloturisme per a desestacionalizar la seua oferta turística, com la seua adhesió a la xarxa BTT de la Generalitat Valenciana i el disseny d'un fullet específic en aquest àmbit.

A més, mitjançant aquesta iniciativa es pretén recuperar part del patrimoni etnològic del municipi ja que permetrà als qui transiten aquests camins arribar a paratges desconeguts per a molts hui dia i conéixer la forma de vida que es portava durant diversos segles. En aquest sentit es podrà passar per la Casa dels Corralets, la Casa del Pla de Feliu o els Cases de Torrat, construccions de caràcter agrícola amb elements arquitectònics de caràcter rural.

Imatge