La senda submarina adaptada de la Universitat Catòlica de València (UCV), instal·lat en la cala El Racó de Calp, ha inaugurat la seua setena edició, una data molt especial ja que el passat curs no va ser possible instal·lar-lo per la situació derivada de la pandèmia del COVID-19. Així, des d'aquest mes de juliol, ja és possible per a qualsevol persona que ho desitge submergir-se i recórrer aquesta ruta marítima, pionera a Espanya per la seua accessibilitat.
Aquesta activitat s'emmarca dins de les accions que desenvolupa el Campus Capacitas, recentment premiat per la Fundació Gravissimum Educationis de la Santa Seu per ser un campus universitari amb un model d'educació inclusiva únic, on docència, investigació i transferència a la societat són una realitat.
Han estrenat aquesta edició un grup d'amics de ASINDOWN, treballadors amb discapacitat de la UCV i el Grup d'Investigació d'Esports de Muntanya de la Facultat de CAFD, on a més dels Tubs respirador Enable per a la mar del IMEDMAR-UCV, van poder pujar al Penyal d’Ifach amb la cadira Jöelette adaptada per a esports de muntanya.
Durant el recorregut aquàtic, de 120 metres de longitud, els banyistes poden observar l'entorn marí i familiaritzar-se amb les espècies més destacades d'aquesta zona, entre elles, salpes castanyoles, sards i altres peixos pelàgics o la Posidònia oceànica, que forma extenses prades per totes les costes mediterrànies.
La sendera submarina de la UCV és el primer adaptat de la costa de la Comunitat Valenciana. La ruta va ser habilitada fa set anys pels investigadors del IMEDMAR en col·laboració amb l'Ajuntament de Calp, la Fundació de la Comunitat Valenciana per al Medi Ambient i Saplaya Consultors. Es tracta d'un referent formatiu i de protecció del medi ambient marí, està dissenyat per a persones de qualsevol edat, és gratuït i es pot visitar tots els dies. Les persones amb discapacitat han de posar-se en contacte amb els membres del IMEDMAR en el mail imedmar@ucv.es i concertar una cita perquè puguen assistir-los.