L'Ajuntament de Calp mantindrà les restes de prada de posidònia a les seues platges aquest estiu degut a l'entrada en vigor del decret 64/2020 del Consell per a la conservació d'aquesta espècie endèmica de la Mar Mediterrània, de gran valor ecològic.

 

Fins al moment el consistori retirava les restes de posidònia oceànica durant la temporada estival ja que aquesta sol causar molèsties als turistes. No obstant això, la nova norma autonòmica impedeix la seua retirada amb la finalitat de preservar l'important paper que aquesta planta exerceix a nivell mediambiental, si bé permet el seu trasllat dins de la mateixa platja.

 

D'aquesta manera, mantenen les restes de posidònia Cantal Roig i Puerto Blanco, mentre que l'Ajuntament ha desplaçat aquestes restes a un lateral de la platja en la cala Calalga. En la cala del Morelló els ha acumulat en l'extrem oest de la platja – en la zona del Borumbot -.

 

En el cas de la Fossa, com el decret autonòmic preveu aquesta possibilitat, l'Ajuntament sol·licitarà a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica autorització per a retirar aquestes restes pel fet que es tracta d'una platja amb una grandària reduïda en la qual hi ha gran afluència turística així com gran quantitat de serveis turístics. Tot això fa que no tinga espai suficient per a albergar els apilaments d'aquestes plantes marines. També sol·licitarà permís per a fer el mateix en l'Arenal-Bol però només per motius puntuals derivats de l'estat de la mar i sempre que es puga les restes s'apilaran en els extrems de la platja. L'Ajuntament pretén traslladar aquestes restes a una parcel·la propietat municipal durant la temporada estival entre el 15 de juny i el 30 de setembre i els retornaria a la platja finalitzat aquest període.

 

L'Ajuntament pretén traslladar aquestes restes a una parcel·la propietat municipal durant la temporada estival entre el 15 de juny i el 30 de setembre i els retornaria a la platja finalitzat aquest període.

 

D'altra banda, l'Ajuntament ha destacat la necessitat de sensibilitzar als banyistes sobre la prada oceànica ja que tendeixen a considerar-la com a brutícia. Més bé al contrari: la presència de restes d'aquesta espècie tant en l'aigua com en l'arena són un clar senyal de la bona qualitat de l'aigua i indiquen que aquesta està neta i lliure de contaminació. A més, explica que aquests cúmuls de fulles que es produeixen a la platja són restes que s'han després de la prada submarina a conseqüència dels temporals, els quals exerceixen un paper fonamental ja que eviten la pèrdua d'arena de les platges.

 

D'altra banda, la prada de posidònia és és font d'una rica biodiversitat marina per la gran diversitat d'espècies que alberga i al mateix temps és una espècie vulnerable, d’ahí la necessitat de protegir-la.

Imatge