* NO escalar els mesos d'abril, maig i juny per nidificació

Descàrrega el fullet amb totes les vies


LOCALITZACIÓ I ACCESSOS

BASE

A Calp podrem arribar per la N-332 o per l'AP-7, prenent l'eixida núm. 64 Altea/Calp per a continuar per la N-332 direcció Calp/València. Per a arribar a la cara nord deixarem el cotxe en l'aparcament que dona accés al centre d'interpretació del Parc Natural del Penyal d’Ifach.

POSICIÓ 38°38’21”N - 0° 4’22”E

En cas de dirigir-nos a la vessant sud o l'oest, haurem de seguir les indicacions cap al port de Calp.

POSICIÓ 38°38’16”N - 0° 4’19”E

APROXIMACIÓ

Des de l'aparcament nord prendrem la pista ascendent que ens deixa en el centre d'interpretació, per a continuar pel camí que porta al cim i que passa per la base de la paret. 15 minuts.

Per a accedir a les rutes de la cara sud i la cara oest, haurem de recórrer fins al final el Passeig Príncep d'Astúries, que discorre al costat de la mar, per a després prendre la senda que puja a peu de paret. De 10 a 20 minutos depenent de la via.

DESCENS

Des del cim, a través de la cara nord, descendeix una bella i esvarosa senda.

L'ENTORN

Per al caminant, el cim del penyal és una visita obligada. A ella podrem accedir a través de la bella senda que discorre per la cara nord, travessant un curiós túnel de mes de 50 metres. Una altra alternativa és la pujada a la serra de Bernia des de Pins o des d'Altea la Vella, pel P.R.-C.V. 7, que ofereix magnífiques vistes del penyal i de la badia d'Altea.

Les platges i cales de Calp seran una bona elecció per als dies massa calorosos o per a les vesprades després d'una bona escalada.

Al costat del penyal, en els seus voltants o en l'istme que el comunica amb la costa, s'ha desenvolupat el Calp històric, amb vestigis de cultures prehistòriques, iberes, fenícies o romanes, com testimonien els popularment anomenats Banys de la Reina que són, en realitat, una antiga fàbrica romana de salaons. Als peus del penyal es troben les antigues salines romanes, un important paratge ecològic que alberga gran nombre d'ocells migradors.

En el port pesquer es troben les instal·lacions del Club Nàutic de Calp i també destaquen els ports esportius de Port Blanc i Les Bassetes. Es pot practicar submarinisme, windsurf, esquí aquàtic, natació i navegació en general. Una altra activitat interessant és l'espeleologia i l'escalada esportiva, que podrem practicar en la serra d'Oltà.

Quant a la cuina calpina no podem oblidar els seus variats arrossos com l'arròs caldós, l'arròs amb llamàntol o l'arròs de senyoret, a base de nero o rodanxes de calamar, gambes i caldo de peix. Aquest apel·latiu prové de la forma en la qual els “senyorets” mengen l'arròs: tot pelaet, sense espines i sense haver d'embrutar-se els dits. Cal destacar els plats a base de peix com el cruet de peix, que podrem degustar en els nombrosos restaurants prop del port.


RUTES

Ruta 01. Verde esmeralda

120 m, 6a+

Via interessant que comença per la característica cova situada uns metres abans d'aconseguir el túnel. Destaca el segon llarg, actualment equipat amb químics. En la resta de la ruta haurem de col·locar algunes peces d'autoprotecció.


Ruta 02. Vampiro

120 m, 6c+

Itinerari molt tècnic que discorre en tot moment per plaques. L'escàs nombre de repeticions que rep en l'actualitat, permet que cresca molsa en la paret, dificultant encara més la progressió. La ruta està equipada a l'estil de l'època, amb spits i claus, bastant deteriorats hui dia.


Ruta 03. Asignatura pendiente

120 m, 6b

De característiques similars a l'anterior però una mica més senzilla. Equipament antic.


Ruta 04. Sinfonía de las gaviotas

160 m, 6b/A2

Itinerari per a cordades tot terreny, una cosa difícil de seguir en la seua part superior, on apareixen algunes variants.


Ruta 05. Matas - Lozano

180 m, 6a/A1

Bonica ruta obra de la magnífica cordada murciana que li dona nom. El seu traçat lògic enllaça diedres i fissures de manera elegant. Destaquen per la seua bellesa el diedre del segon llarg i la vertical fissura del cinqué. Recomanable.


Ruta 06. Roxy

180 m, 6b

Possiblement la més bella i repetida de les rutes que solquen la cara nord. Aquest itinerari connecta els millors llargs de les rutes Matas-Lozano i Diedre Botella amb l'últim llarg de la Directa Murciana. Per a això es van obrir dues tirades amb dificultat entorn del 6b. El resultat va ser un itinerari bellíssim i original. La ruta ascendeix per diedres, plaques i fissures de bona roca. Indispensable.


Ruta 07. Pany

240 m, 4+

La primera de les vies d'escalada obertes al Penó d'Ifach i la que menys dificulteu entranya. Aquesta ruta, molt herbosa al principi, va guanyant verticalitat i ambient, oferint llargs molt bells en els trams finals. Bastant repetida.


Ruta 08. Piel de talco

240 m, 5+

Ruta interessant, una mica més complicada que la via Pany però que no supera en cap llarg el grau 5. El traçat en els trams finals és una cosa difusa.


Ruta 09. Tropical ganster

240 m, 6b

Ruta interessant encara que poc mantinguda. Destaca el tercer llarg per la seua dificultat.


Ruta 10. Pere Cabrera

250 m, 5+/A1

Posseeix un començament evident i molt atractiu. Per contra la resta de la via és molt herbosa i una mica descomposta.


Ruta 11. Potencia peluquera

160 m, 6c+/A1

Magnífica ruta sobre roca de gran qualitat. Els passos més delicats es troben equipats amb parabolts, però haurem de fer bon ús del material flotant en la major part de la via. El descens es realitza en ràpel per la mateixa ruta. Molt recomanable.


Ruta 12. Puñalada trapera

165 m, 6b+/A3

Ruta moderna amb llargs de gran bellesa, tant d'escalada artificial com en lliure. El seu traçat recorre en diagonal el contrafort oest del penyal. Al principi del segon llarg la via reserva un pas, bastant exposat, que actua com a "repel·lent" de moltes cordades. Molt bona ruta, reservada a cordades competents.


Ruta 13. El hoy fugaz es tenue y es eterno, otro cielo no esperes ni otro infierno

220 m, 5a/A3+

Ruta moderna, espectacular i treballosa. El recorregut es cola per una zona aparentment inexpugnable, superant 3 sostres amb passos d'ungla, per a això haurem de fer vertaderes acrobàcies sobre els estreps. Reservada als amants de l'escalada artificial.


Ruta 14. Viajero del viento

220 m, 6b/A3

Itinerari modern amb llargs d'escalada lliure i "artificial sense treva" segons els seus aperturistes. Ruta amb molt d'ambient que travessa els compactes murs del contrafort oest amb ajuda de rivets casolans. És recomanable evitar dies amb vent de llevant.


Ruta 15. Same

250 m, 6b+

Recorregut evident que combina escalada sobre diedres i fissures. La ximenera de la secció superior s'ha convertit en un dels llargs més característics i representatius del Penyal d’Ifac. Imprescindible.