El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer ha entregat aquest matí a l'alcaldessa de Calp el distintiu que acredita al destinació la condició de Municipi Turístic de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el nou marc legal fixat per la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat de la Generalitat aprovada en 2018 i que endureix els criteris perquè una localitat obtinga aquesta distinció.
El reconeixement permetrà que la ciutat del Penyal, puga accedir a diferents vies de finançament a més d'acreditar el seu compromís per un turisme de qualitat, sostenible i inclusiu. D'aquesta manera Calp rep aquest reconeixement en la Comunitat Valenciana, després de Benidorm, València, Gandia, Benicàssim, Cullera, El Campello, Peníscola i Dénia.
Colomer ha reconegut el treball i esforç desenvolupat pel municipi per a superar els paràmetres i criteris de la nova normativa turística i s'ha mostrat agraït per l'aportació de Calp dins dels diferents models i diversitats que configuren el turisme de la Comunitat Valenciana. Sobre aquest tema ha assenyalat que “el Turisme és una indústria d'hospitalitat i cooperació, aqueix distintiu reconeix el treball, l'estratègia, els programes de qualitat turística i els compromisos adoptats per Calp”.
Colomer ha afegit que en 2021 des de l'Agència Valenciana de Turisme s'han destinat al municipi prop de 900.000€ en diferents programes d'ajudes: fons de cooperació, ajudes empreses, bo viatge, ajudes a l'oci, etc. Finalment el secretari de turisme ha afirmat que “el turisme és la indústria de la felicitat en la qual espais com Calp jugaran un paper fonamental per a la remuntada emocional de la pandèmia”.
Per la seua part l'alcaldessa, Ana Sala, ha agraït el reconeixement i ha assenyalat que “som un municipi turístic per excel·lència, aquest distintiu és fruit del treball de moltes persones i empreses del sector, vull agrair especialment l'esforç del Departament de Turisme que dirigeix Paco Avargues”.
Sala també ha assenyalat que: “enguany el fons de cooperació es destinarà al condicionament dels llavapeus de les platges i a renovar les estacions de bombament de les platges, això demostra la col·laboració de les diferents administracions”.
Segons la nova normativa, Calp ha hagut d'acreditar que compleix requisits com el de població turística, nombre de places d'allotjament turístic i de segona residència, recursos i importància del sector en l'economia local, a més criteris com la sostenibilitat del model turístic, la transformació digital, la innovació o la qualitat, entre altres. En aquest sentit, Calp, entre altres accions, ha posat en marxa un sistema de qualitat com el SICTED (Sistema Integral de Qualitat Turística en Destins), compta amb un pla director de Turisme Intel·ligent i és membre de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents.
L'Ajuntament va acordar en el ple de març de 2021 sol·licitar a la Generalitat la seua renovació com a municipi turístic en entendre que complia amb tots aquests nous requisits i la Generalitat ha resolt ara favorablement a aquesta petició.
D'aquesta manera, Calp, com la resta dels municipis amb aquesta distinció, tindrà finançament especial per a compensar l'esforç econòmic que suposa atendre la població turística que rep. En concret, tindrà atenció preferent en les línies de foment econòmic de la Generalitat, les polítiques d'infraestructures o activitats de promoció turística, així com vies de finançament específiques mitjançant convenis concrets i dins del Fons de Cooperació Municipal Incondicionat de la Comunitat Valenciana.

 

 

Imatge