Hui dimecres 22 de gener comença a Madrid una nova edició de Fitur, la cita de referència del sector turístic. L'Ajuntament de Calp acudeix enguany amb un objectiu clar i és assentar el procés de desestacionalització promocionant el turisme més enllà del tradicional del sol i platja.

 

Per a l'edició d'enguany des del departament de turisme de l'Ajuntament s'ha preparat una presentació que tindrà lloc el dijous 23 de gener en l'estand de Costa Blanca. L'objectiu de la presentació és donar a conéixer les quatre àrees sobre les quals es vol apostar en eixe procés de desestacionalització com són la naturalesa, l'esport, la gastronomia i la cultura.

 

Un dels principals problemes que es van detectar en el seu moment és que el turisme es concentrava en uns pocs mesos d'estiu amb la qual cosa es va començar a treballar des de l'Ajuntament en un Pla de Diversificació i Desestacionalització que s'ha desenvolupat entre els anys 2015 i 2019 i que ha començat a donar els seus fruits.

 

D'aquesta forma i amb les dades recollides durant l'any 2019 d'ocupació en hotels, apartaments i càmpings es pot afirmar que Calp ja comença a ser una destinació turística durant tot l'any.

 

Respecte als hotels i amb les dades que maneja l'Ajuntament, aquestes coincideixen amb les publicades per la patronal turística Hosbec i mostren que s'ha passat d'una mitjana mensual d'ocupació hotelera del 58% en 2014 a un 74% l'any 2019 gràcies a l'augment de l'ocupació en temporada baixa.

 

Aquesta tendència es confirma així mateix respecte a l'ocupació d'apartaments i de càmpings, encara que en el cas d'aquests últims l'increment és menor ja que són els mesos entre novembre i febrer els que es consideren temporada alta.

 

Aquestes dades serveixen per a confirmar el treball realitzat des de l'Ajuntament al qual ha contribuït la bona conjuntura turística internacional i els esforços realitzats pel sector empresarial calpí que ha dut a terme la modernització de la seua oferta turística.

 

En aquests moments el departament de Turisme es troba immers en el procés d'elaboració del Pla Estratègic de Turisme 2020-2030 amb el qual haurà de fer front als importants reptes del sector turístic en els pròxims anys.

 

Els efectes del Brexit, els símptomes de desacceleració econòmica a Alemanya, els canvis disruptius que les noves tecnologies i els nous models de comercialització de l'oferta exerceixen sobre sector turístic són alguns d’eixos desafiaments.

 

L'aposta per la intel·ligència artificial en el marc del procés de conversió de Calp en una Destinació Turística Intel·ligent és una altra de les claus sobre les quals s'assenta aquest model inclòs en l'Estratègia EDUSI “Revitalitza Calp” cofinançada pels Fons FEDER de la Unió Europea.

 

L'alcaldessa de Calp, Ana Sala, ha declarat que: “Calp acudeix a Fitur per a mostrar que a més de sol i platja a Calp tenim molt a oferir. Un entorn natural privilegiat, un enclavament ideal per a la pràctica d'activitats esportives, ser un referent gastronòmic i un riquesa cultural són algunes dels elements que hem de posar en valor”.

 

“Anem a Fitur a mostrar el millor que tenim a Calp i ho fem amb l'objectiu de ser la primera opció per a aquelles persones que han de triar on volen anar a passar un cap de setmana o les seues vacances. Calp sens dubte i per moltes raons és la millor opció per a vindre tot l'any”, va afegir Sala.

 

Imatge